Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 februari 2019

Bryt ihop och kom igen! - kulturkollo

Fyra starka romaner om hur livet kan vända:
Allt under himmelens fäste (2018) av Maria Hamberg berättar om Ingvar som är en av de ensammaste människorna i världen. Han har saknat kompisar, blev retad och mobbad i skolan, fader lika elak. På sitt jobb är han ensam, blir pikad och hånad av sin chef och arbetskamrater.  En sen kväll ropar en frusen hungrig flicka utanför hans uppgång. Hon får mat och får sova på kökssoffan.

CP-upproret av Lars Mullback berättar om Lars som föddes med en grav CP-skada som gör att han har svårt att röra sig och prata. I Ungern genomgick Mullback en speciell behandling med konduktiv pedagogik och lärde sig att äta själv och klä på sig. Nu har Mullback uppfyllt sin barndomsdröm och spelat in 26 kortfilmer till tv och en långfilm och skrivit tre romaner.

Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi berättar om Rahima som lever i Kabul med sina systrar och deras drogberoende far, som ofta ute i krig. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de  inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahina bli en bacha posh, klädd till en ung pojke som kan ta ansvar för sina systrar.

Glöm mig av Alex Schulman handlar om det komplicerade förhållandet med hans mor; alkohol, försummelse, nyckfullhet. Att moderns far Sven Stolpe skickade sin dotter ensam runt till olika länder redan i tioårs ålder, bidrog till att hon inte mådde så bra som vuxen. Alla krav, kyla.

Kulturkollo vill denna vecka lyfta fram dessa – de oförglömliga “Bryt ihop och kom igen-historierna”. Litteratur, teater, film, serier...

4 kommentarer:

Robert W sa...

Låter som intressanta böcker, även om jag har svårt för Schulman.

Hanneles bokparadis sa...

Robert, person och författare ger inte samma intryck.

Paula sa...

Läser just nu Hashimis bok, har legat på min läslista länge. Hoppas du får en solig dag!

Hannele på Hisingen sa...

Paula, önskar dig detsamma!