Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 februari 2022

Masha Gessen hade rätt om Putin

har läst artiklar av Masha Gessen i Göteborgs-Posten om Vladimir Putin och Ryssland, och kanske tänkt att hon överdriver. Masha är född i Moskva, är en journalist och författare verksam i USA och Ryssland, med medborgarskap i båda länderna.
I Mannen utan ansikte skriver hon hur Vladimir Putin efter att ha kommit till makten som premiärminister och därefter president i Ryssland 1999 har Putin gradvis utmanövrerat och eliminerat sina politiska rivaler. Han har nedmonterat landets sköra demokrati, inte minst genom sitt järnhårda grepp om medierna. Som verksam i Ryssland har den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen själv upplevt denna förändring och fått bevittna hur flera av hennes vänner och kolleger trakasserats och försvunnit under oklara omständigheter. Hon företräder den generation som satsade allt på frihetens och demokratins väg för Ryssland efter Sovjetunionens fall. I dag hör hon till dem som går i främsta ledet i demonstrationerna mot valfusk och vanstyre.
I Att överleva envälde uppmanar Masha Gessen oss att vara uppmärksamma på och hålla emot varje tecken till autokrati – och göra det innan det är för sent. I USA hade man dock fria val efter tecken på envälde.

10 kommentarer:

femfemman sa...

Skrämmande att det idag finns länder där en enda person kan ha en sådan makt. Varför kan inte någon i hans närhet eliminera honom? Det måste väl finnas någon som har lite förnuft bland dem som finns runt honom?

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, om någon i Putins närvaro protesterar så hamnar man i fängelse, han lyssnar inte på någon

KajsaLisa sa...

Låter spännande, du hittade verkligen en aktuell bok här.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, haft i min bokhylla och önskat att Masha, överdriver

Mösstanten sa...

Det finns väl tillräckligt många i hans närhet som tjänar på hans makt. Hoppas på att allt det hemska som sker nu och den stora vrede som finns mot kriget i Ukraina och alla sanktioner som har beslutats gör att de som tjänar pengar på Putin drar öronen åt sig och att det blir så stort missnöje i den ryska befolkningen att styret i Ryssland ändras.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, ingen i Putins närheten vågar protestera, han har slutat lyssna för länge sedan, nu tycker Putin omvärlden är orättvis mot Ryssland ned olagliga sanktioner... att invadera ett land tycker han är helt lagligt

Hanna / Rak i ryggen sa...

Masha Gessen är mycket modig. Sett henne på Bokmässan. Det stod i SdS att ryska förhandlaren idag hade publicerat fem monografier som bara existerade i litteraturlistan till hans avhandling - en annan man utan ansikte.

Fina semlor på din hemsida. De minsta såg extra spännande ut!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, Masha Geshen är verkligen modig, de är ju alla som vågar säga emot Putin, mycket som händer nu. De små semlorna är praliner 🙂

Klimakteriehäxan sa...

Hon är absolut värd att läsa/lyssna till.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, hon fattar och ser sakernas tillstånd innan vi andra gör det.