Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 september 2024

Drottningen av vintergatan


Drottningen av vintergatan (2024) av Peo Bengtsson, Valle Wigers är den avslutande delen i trilogin om Kirsten Hvitfeld. En en berättelse om jakten på en förlorad dotter. Den utforskar smärtpunkterna som aktiveras när livslögner blottläggs, kärlekar förloras och vänskaper går i kras.

Kirsten har lämnat Sydostasien och de fruktansvärda händelserna i Alperna bakom sig och hittat ett nytt hem i Berlin. Men trots otaliga timmar i terapistolen vägrar rastlösheten och känslan av att det finns en obetald skuld som någon strax ska driva in släppa greppet om henne.
     När vännen Garance hör av sig och vädjar om hennes hjälp beger hon sig åter iväg på en resa, som leder till Bretagnes vindpinade kuster och Biarritz inbjudande stränder. Den här gången är uppdraget att rädda liv. Tidigare lojaliteter kommer att utmanas och hon tvingas till svåra val för att behålla sin värdighet. Hon är beredd att gå hur långt som helst för att rädda dem som står henne närmast. Men räcker det när hon inte längre vet vem hon kan lita på?

In medias res, stillsamt vaknar minnet och händelsernas bakgrund, alldeles förbigående, inga långa repetitioner. Många nya platser, härliga surfstunder, berättaren är väl bekant med miljöer och sporten, läsaren vill också vara där! Trion ska hjälpas åt och lösa en uppgift men vem kan man lita på egentligen, rollerna byts. Underbart trovärdigt. En välskriven bladvändare, en riktig bok, inga plattityder.

Tre människor på en motorväg och alla kunde konsten att hålla låda. Det var inte tyste en minut. Kirsten frågade sig själv hur de kunde komma sig att samtalsämnena aldrig sinade, det var en sann ynnest.
    Marcus googlade och rabblade upp namnen på stränder där jakten på vågorna kunde börja: Côte des Basques, Bidart, Anglet och Guéthary. Exotiska namn, drömska platser, replikerade Garance och korrigerade då och då hans uttal. Så berättade hon att hon kände till ställena han läste om, Garance hade surfat på flera av platserna när hon var yngre, hängt på stränderna och förälskat sig i livsstilen.
     "Côte des Basques är klassisk mark för surfcommunityn", förklarade hon. "Vissa säger att det var där sporten föddes."
(sid 59)

   "Här finns allt vi behöver", sa Oliver.
   De bar ner varsin bräda och våtdräkt till vattenbrynet.
   "Lafitenia hyser ett av de bästa point breaken i hela Europa", förklarade Oliver. "Alltså, vågorna tar fart mot sandbanken och udden som sticker ut från land under vattenytan och vattenmassorna växer sig större. Är du med?"
    Kristen nickade.
    "Den brytningen i havet gör att man kan surfa längre på vågen än normalt"
(sid 118) Flera smakbitar: HÄR.

Den första, Dit antiloper kommer för att dricka, gavs ut 2022 och den andra, Ett kloster på månen, 2024.

15 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset. Inga böcker som jag har läst men de låter inte helt fel.
Hoppas att ni har haft det riktigt bra i Lund!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tyckte mycket om trilogin, sista delen helt färsk.

Lotten sa...

Jag har en bok, Kärleken passerade här en gång, av en Peo Bengtsson stående oläst. Antar att det är samma författare?

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, ja, han skriver med Valle Wigers nu.

femfemman sa...

Gillar serier/trilogin. Igenkännande. Denna lägger jag på minnet!

Mrs Calloway sa...

okända böcker för mig. noterar

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, tror du skulle gilla dessa.

Mrs Calloway, helt nya böcker.

Robert W sa...

Annorlunda titlar. När jag såg titeln "Drottningen av Vintergatan" trodde jag först att det var en barnbok, men när jag läser beskrivningen och barnboken låter den intressant.

PS. När jag läste ordet terapistolen undrade jag först var det var för slags pistol ;))

Bokdivisionen sa...

Är det en true story?

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, finns olika sätt att läsa 🙂

bokdivisionen, platserna finns ju men historien är författarnas skapelse.

Paula sa...

Du verkar gilla den här trilogin, ska kolla om biblan Dalarna har köpt in den. Tack för smak

Hanneles bokparadis sa...

Paula, gillar böcker Valle Wigers har skrivit.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Kände inte till serien.

Monika sa...

Kände inte till de här böckerna.

Hanneles bokparadis sa...

jag har berättat om alla tre böckerna.